פרויקט: מניעת אלימות כלכלית

תקציר


אלימות כלכלית היא התנהגות סדרתית ונמשכת של בן זוג או בן משפחה,, המהווה כפייה, הטעייה או שליטה שאינה סבירה בבן זוגו או בבן משפחתו, והמתבטאת באחת מאלה: מניעת משאבים, מניעה מכוונת של אוטונומיה כלכלית, מניעה מכוונת של הוצאות נלוות, לקיחה והשמדה של חפצים אישיים כדי להשליט מהות.

 תופעת אלימות כלכלית מתרחשת כאשר אדם מונע מבן-משפחתו שליטה במשאבים כלכליים ופיננסיים שהוא זכאי להם באופן חוקי ולגיטימי או כאשר הוא מגביל שליטה זו. אלימות כלכלית במסגרת היחסים המשפחתיים נפוצה בעיקר בין בני זוג, אך יכולה להיווצר גם בין הורה לילד, בין אחים או בין בני משפחה אחרים, במיוחד קשישים.
 

האלימות הכלכלית יכולה לבוא לידי ביטוי בהתנהגויות שונות, אשר חלקן עשויות להיות נורמטיביות כל עוד הן נעשות מבחירה חופשית של שני בני הזוג. למשל: אדם המסרב לכך שבת זוגו תחזיק פנקס צ'קים או כרטיס אשראי, אלא רק כסף מזומן שהוא מקצה לה להוצאות שהוא מגדיר; אדם השולל מבת הזוג כל אפשרות לקבל החלטה בנוגע לכספים שהיא עצמה השתכרה והיא נדרשת להעבירם לחשבון שלו יש שליטה בלעדית עליו; אדם ששולט על כל הוצאה ביתית ומפריש לבת זוגו סכום מגוחך ודרישת דיווח מבת הזוג על כל הוצאה פעוטה תוך הפעלת איומים שונים אם לא תעשה כן,ועוד.


סקר שנערך על-ידי ארגון נעמ"ת ב-2010 מצא כי 5%% מהנשים שחיות עם בני-זוג ומנהלות משק-בית משותף מעידות כי הן אינן חופשיות לפעול באופן עצמאי בחשבון הבנק שלהן או בחשבון המשותף, אף לא למטרות של הוצאות שוטפות, כגון רכישת מזון ותרופות; 21% מהנשאלות דיווחו כי בני-זוגן בוחנים את הוצאותיהן הכלכליות; ו-9% מהנשאלות ציינו כי הן זקוקות לאישור של בני-זוגן כדי לבצע רכישה ולקנות דבר-מה; ו-14% ציינו כי אין להן מידע על ההכנסות והרכוש של בני-הזוג.
 

 

במרכז, אנו מבקשות למגר התופעה באמצעים הבאים: 

* הגשת תביעות נזיקיות בבית משפט נגד אלו הנוקטים בה: הישענות על כלי זה, מאפשר למרכז להשיג הכרה משפטית בתופעה וכך להעניק פיצוי לקורבנות בהתאם. 

* פעילות פרלמנטרית: שמטרתה הפיכת האלימות הכלכלית לעוולה אזרחית. נכון לשנת 2017 קיימת הצעת חוק של השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, אשר המרכז סייע בניסוחה.

* פעילות חינוכית: המרכז מציע סדנא בה המשתתפות/ים לומדות להכיר את התופעה על שלל מאפיינה ודרכי התמודדות עימה. 

 

בשנת 2018 חידש המרכז את פרויקט הסדנאות בנושא אלימות כלכלית, ובשית"פ עם עמותת "רוח נשית" החל להעביר הרצאות ברחבי הארץ. הפרויקט עתיד להמשיך גם בשנת 2019. את פעילות הפרויקט מרכזת המתמחה שיר בוקרה, וההרצאות מועברות על-ידי סטודנטים וסטודנטיות מקלניקת תמורה, ביה"ס למשפטים, המכללה למנהל.

 

לתיאום ופרטים נוספים על הסדנא ניתן ליצור עימנו קשר באמצעות כפתור "צרו קשר"